Evropa vrací úder : bude Kalifornie také značit GM potraviny ?

pátek 22. červen 2012 13:48

Konečně zase jednou ti naivní Američané přiznávají, že moudrá Evropa má pravdu. V čem?  Přece ve svém odporu proti GM technologiím

Teď všichni Kaliforňané se za vás pomodlí…Kdo táhneš s mulou přes Pláně, rozluč se s pohodlím. Musíš si taky nakoupit solený vepřový – a kdo má štěstí, po cestě i něco uloví… Kdepak, dnešní Kalifornie není tou divočinou, o níž nostalgicky pějí moji milovaní Greenhorns. Kdepak, omáčku si tam už pazdnechtem z buvola těžko někdo míchá. Od hamburgerů po mexickou kuchyň jí se tam bohatě, chutně… a zdravě ?  Inu jak kde, jak co a jak kdo. Výběr je sice široký, ale ke konzumentovi, v porovnání např. s Evropou, informačně nevstřícný. Dosavadní celoamerická legislativa například naprosto nenutí značit zřetelně potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných plodin …

  Není tedy divu, že o svoje zdraví dbající Kaliforňané žádají změnu. Nestačí jim letité posudky kvality potravin, které dle tamního vzoru hlídají prostě zdravotní neškodnost produktu a je jim jedno, jakou šlechtitelskou metodou se producent k dané odrůdě dobral. I kdyby ji získal třebas zaříkáváním. Jak minulou středu třináctého sdělila agentura Associated Press, advokáti zastupující oponenty GM už sesbírali více než potřebný půlmilion podpisů – a návrh „GM labellingu“ bude tedy brzy předložen kalifornským voličům k posouzení.

   Asi dle očekávání zastánci GM značení akcentují thesi „více informaci zákazníkům, ať vědí co jedí a věří tedy v současný potravinový systém“. Konvenční farmáře ani potravinový průmysl to nijak netěší – spíše to prý zmate jejich odběratele. A očekávaně jásají všechny korporace spojené s „organickým farmařením“. Certifikované biopotraviny ani alkohol značit netřeba.

   Nelze ovšem neocenit příklad nádherného, také z Evropy převzatého, potravinově-legislativního  pokrytectví. Je přece téměř veřejným tajemstvím, že po průšvihu s různými kostními moučkami by část konvenční evropské živočišné výroby zcela zkolabovala bez  masivních dovozů třebas jihoamerické, samozřejmě GM, sojové moučky. Výrobky z takto krmených zvířat však žádnému značení v Evropě nepodléhají. A právě tak mají být „GM cejchování“  zproštěny i relevantní masné či mlékárenské výrobky v Kalifornii. (Koneckonců, tuhle zdravotně - bezpečnostní zásadu vždycky vyznával i můj táta  slovy  "brambory jím jenom pokud jsou prohnané prasetem“.)

   Jaký asi bude důsledek přijetí GM labellingu ?

Každopádně zvedne cenu relevantních potravin, každá legrace něco stojí. Cena nálepek, cena kontrol, testů, nikoliv nepravděpodobné mediální útoky zpochybňující to či ono. Možné problémy farmářů s odbytem „evidentně frankensteinských potravin“, možný návrat k non-GM konvenční výrobě. Ale také třeba přehození produkční výhybky od směru potraviny na směr „biopaliva“. GM nálepky na čerpacích stanicích, co vím, zatím nikdo nezavedl. Nastane domino efekt ?  Bude svět opět čelit potravinové krizi v odběratelských rozvojových, chudých zemích ?

     Jistě, můžeme věřit na moudrost konzumentů, kteří si, v souladu s „odbornou pravdou“ řeknou – nálepka GM je vlastně certifikátem nejpřísnější kontroly, tedy i kvality, včetně té zdravotní. Ale tak velký optimista zase nejsem.

Příroda se znovu dočká mnoha tun různých pesticidů, zejména insekticidů. Ztracenou vnitřní ochranu nástupných netransgenních odrůd prostě bude nutno nahradit.

      Úlevu, včetně té zdravotní, však tahle změna může přinést jedincům typu některých čtenářů mých blogů. Jako panu Kozelkovi, jehož si dovolím citovat:

      „… Kdyz jsem zil v Cechach, byl jsem mohutny fanda GM potravin. Moje zdravi me ale donutilo tento nazor zmenit….  Kdyz jsem v USA zil tretim rokem, muj zdravotni stav se staval horsim a horsim. Pote co jsem presel na organickou stravu, se muj zdravotni stav vyrazne zlepsil . Problem je v tom, ze firmam jako Monsato jde predevsim o zisk. Vice-president firmy Monsato ma nyni na starosti kvalitu potravin v USA. To je zrejmy stret zajmu. V USA, jako jeden z mala statu, GM potraviny nemusi byt oznaceny a jsou prakticky ve vsem. Dalsim problemem je ze GM potraviny nemusi projit stejnym procesem (v USA) jako treba leky, ackoliv z meho hlediska se jedna o stejne riziko, mozna jeste vetsi.

     Netuším, jestli se pan Kozelka už vrátil do Čech. Pokud ne, záleží na tom, jaký je experimentátor. Mohl by takto určitou dobu jíst  jako alternativu ke stravě organické tu zaručeně geneticky modifikovanou. A porovnávat. Jenže tak jednoduše to asi nepůjde. Jak  eliminovat nežádoucí „placebo efekt“, daný prostě stresem z vědomí, co to právě jím ? Podobný zdravotním potížím lidí ,majících fobii z různých zdrojů elektromagnetického vlnění, jež jsou sice samy o sobě evidentně neškodné, ale subjektivita smíchaná s objektivitou pak vede k chorobám typu „nemoci války v Zálivu“. Možná i Kaliforňanům pak uškodí už jen prostá procházka kol GM regálů v supermarketech … Není nad to, být „otevřeně“ informován a legislativně opečován.



Zdeněk Opatrný

Zdeněk OpatrnýThe Indendence Day15:0729.6.2012 15:07:11
Ivannic noveho pod ceskym sluncem15:2027.6.2012 15:20:26
Zdeněk OpatrnýFrankesteinův psineček10:1227.6.2012 10:12:53
biomilTo je zase článek,,,,13:3926.6.2012 13:39:13
HlTopane Kozelko16:2724.6.2012 16:27:54
Zdeněk Opatrnýkdyz "odborná" polemika tedy s pravidly09:2524.6.2012 9:25:36
Jakub KozelkaDoufam ze to bude v celych statech.. cast 205:1524.6.2012 5:15:44
Jakub KozelkaDoufam ze to bude v celych statech.. cast 105:1424.6.2012 5:14:59
Zdeněk OpatrnýOmluva Greenhornům23:2022.6.2012 23:20:58
NikolokiTrefa18:2022.6.2012 18:20:35
TondaRe. Vice informaci zakaznikum??16:2222.6.2012 16:22:48
ZipHlavni je mit jasny a jednoduchy nazor14:4122.6.2012 14:41:51

Počet příspěvků: 12, poslední 29.6.2012 15:07:11 Zobrazuji posledních 12 příspěvků.

Zdeněk Opatrný

Zdeněk Opatrný

Blog zaměřím zejména, ale nejen, na vědu o rostlinách a na její význam pro člověka i svět. Hodlám komentovat zvláště fakta a mýty kolem moderních biotechnologií a bioproduktů.

Profesor Katedry experimentální biologie rostlin na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Vrátil se na ni po čtvrtstoletí výzkumné práce v Akademii věd a deseti letech ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby Praha. Jeden z prvních „rostlinných biotechnologů“ v tomto státě. Vědecky pracuje, publikuje a přednáší pro odborníky i laiky, mj. jako člen klubu Skeptiků SISYFOS, spolupracuje s tiskem, rozhlasem i TV.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Pošlete mi vzkaz

Zbývá vám ještě znaků. Je zakázáno posílat reklamu a vzkazy více bloggerům najednou.